You are what you think

Allt vi tänker om oss själva och andra blir vår sanning. Det finns därför inte en statisk sanning det finns flera sanningar som existerar parallellt med varandra och de vi väljer att tro på blir våra egna som vi sedan gör till ''fakta''.

Många av våra ''sanningar'' är dessutom inlärda från att vi var barn och om vi inte ifrågasätter dem (de som är mindre gynnsamma) kommer vi leva begränsade av dessa.

 Här kommer exempel på några sanningar om oss själva:

 ''Jag är lat''

 ''Jag är sockerberoende''

 ''Jag är deprimerad'' (Den enda skillnaden på mig och andra som sitter fast i sin depression fortfarande (och ser sig som offer för tillståndet) är att jag trodde att jag kunde ta mig ur det. Först då gick det. Vilken skillnad en tanke kan göra. Det fanns en tid när jag inte trodde det och då skedde ingen utveckling alls för att jag bara fann mig i det istället och kände mig fast. När jag började jobba med olika perspektiv började det sakta gå framåt.)

 ''Jag är inte bra nog''

 ''Jag kan inte komma över den här personen''

 Så länge vi tror på detta kommer vi att känna och agera utifrån det.

Det som i grund och botten skapar vårt lidande är våra tankar och subjektiva bedömningar som vi placerar ovanpå det vi upplever.

 ''Hon bryr sig inte om mig''

 Det finns något som heter The Work av Byron Katie (kolla in henne på youtube hon är helt fantastisk) som är ett enkelt och bra sätt att ifrågasätta sina tankar.

 Undersökning: De fyra frågorna och vändningen:

1. Är det sant? (Ja eller nej. Om nej, fortsätt till fråga 3.)

2. Kan du helt säkert veta att det är sant? (Ja eller nej.)

3. Hur reagerar du, vad händer, när du tror på tanken?

4. Vem skulle du vara utan tanken?

5. Vänd på tanken. Hitta sedan minst tre specifika och genuina exempel på hur varje vändning är sann för dig i den här situationen.

(Ex: ''Jag är lat'' Kan vändas till motsatsen ''Jag är inte lat'') 

 
 
Att vara deprimerad eller ha ångest innebär inte att man är svag som människa. Tvärt om kommer det att göra en starkare än någonsin, men för att veta vad riktig styrka är behöver vi först veta hur det känns att vara svag. 
 
Kommentera inlägget här: